HUIS IN ZWITSERLAND KOPEN, HET IS ANDERS DAN JE DENKT

HUIS IN ZWITSERLAND KOPEN, HET IS ANDERS DAN JE DENKT

Nog steeds draait het vaak om geld in positieve zin, dat multinationals, privé personen en internationale organisaties kiezen voor Zwitserland, dit wordt versterkt door de directe democratie, neutraliteit en zelfstandigheid. Tevens is de vastgoedmarkt stabiel en zijn er nauwelijks excessen zoals in andere landen, alles is gebaseerd op reëel waardes. Kortom Zwitserland ligt welleswaar in Europa maar is toch in vele opzichten net even anders.

Alles heeft zijn waarden
Sinds 15 Januari 2015 is de Zwitserse nationale bank (SNB) gestopt met het “ondersteunen” van de Zwitserse Frank (Chf). Tijdens het uitbreken van de financiële crisis steeg de Chf steeds meer in waarde, respectievelijk werd de Euro steeds minder waard door de enorme staatsschulden en het monetaire beleid van de EZB.

De SNB heeft omwille van bijv. de export en het toerisme de Frank 3 jaar lang op een koers van 1 Euro – 1.20 Chf, middels steunaankopen, weten te houden. Nadat duidelijk werd dat de EZB massief verder zou gaan met de drukpersen werd de druk op de Chf te groot en is het ondersteunen begin 2015 beëindigd. De Chf werd vrijwel direct 1 Euro waard.

Nu in 2018 staat de koers op natuurlijke manier weer bij 1.18. Het is aannemelijk dat deze ontwikkeling zich langzaam maar gestaag zal voortzetten. Wat niet zal veranderen is dat de Chf een veilige haven is en zal blijven, een geruststelling, zeker in de helaas nog altijd geopolitieke onrustige tijden.